Blijf in uw kot, maar kom uit uw toren

Iedereen ondervindt problemen door het Corona-virus. Vaak dringende. Maar heb je als leider ook al aan “the morning after” gedacht?

→ Read: 4 min

door Piet De Brouwer   |   10/04/2020

Corona vandaag. En morgen?

Iedereen ondervindt de gevolgen van Corona. Iedereen probeert de juiste maatregelen te treffen om het leven zo aangenaam mogelijk te maken, om de taken zo goed mogelijk aan te pakken, om niet ziek te worden, om het leven verder te laten gaan.
We zijn dus dringende belangrijke dingen aan het doen.

Heb je al aan de “the morning after” gedacht? Welke initiatieven heb je al genomen om terug naar normaal te gaan. Wat verwacht je van het personeel; wat verwacht het personeel van jou?

Door Corona zijn velen vandaag met dringende zaken bezig. Maar heb je al aan morgen gedacht?

Hoe ga je om met personeel dat (on)rechtstreeks geconfronteerd werd met het virus? Hoe ga je om met angst die er is bij heel wat van jouw medewerkers? Hoe plan je de terugkeer? Wat ga samen met je medewerkers veranderen in de organisatie?
Maar heb je er als leider ook al over nagedacht dat men niet alleen nu, maar bijna altijd – enkel – rond dringende, belangrijke dingen werkt.

Shift in focus?

Als leider zou je vooral bezig moeten zijn met niet dringende belangrijke zaken in plaats van met dringende belangrijke zaken. Dit laat je toe rustig te reflecteren over wat komt, waar je naar toe wil, hoe je alternatieven laat afwegen en hoe je beter overlegt met direct betrokkenen en buitenstaanders. Zoek bij dit overleg niet naar gelijkgestemden, die bevestigen enkel je misvattingen.

Deze crisis biedt opportuniteiten.

Het laat toe na te denken over nieuwe werkvormen, nieuwe organisaties, (totaal) andere manier van werken en samenwerken.

Veel van de leidinggevende collega’s werken van thuis uit. Daag hen uit om los van elkaar, maar met regelmatig overleg, na te denken over waar je met je bedrijf, organisatie, ziekenhuis, school naar toe wil. Daag hen uit om out of the box te denken, de meest wildvreemde ideeën te tolereren en uit te werken. Zelden krijg je de mogelijkheid om dit te doen binnen je organisatie. Grijp de kans.

Is uw organisatie future proof?

Bij BDDB ontwikkelen en organiseren we praktijkgerichte en jobgerelateerde trainingen met een sterk gepersonaliseerde aanpak. We werken sterk wetenschappelijk onderbouwd op basis van sociale, cognitieve en leerpsychologie. De opleiding kan via individuele coaching, groepscoaching of trainingen.
Aarzel niet om ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor leiders die hun organisatie future proof willen maken.

Benieuwd naar hoe we ook uw leiders kunnen helpen? Aarzel niet om ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor leiders die hun organisatie future proof willen maken.

Over Piet De Brouwer
Na en naast een reeks leidinggevende functies bij de geïntegreerde politie ontwikkelde Piet een totaal nieuw leertraject gebaseerd op wetenschappelijk psychologisch onderzoek. Hij gelooft zeer sterk in het leren in groep onder begeleiding van een leercoach.
piet@bddb.be
0475 500 246