Home › Leiderschap ›
Belang van pauze
Korte onderbrekingen zijn essentieel voor je rendement en dat van je collega’s.
Focused attention
Focused attention of gerichte aandacht is het vermogen van onze hersenen om hun aandacht gedurende een bepaalde tijd op een bepaald doel te concentreren. Schattingen van hoe lang onze “gerichte aandacht” (Selective sustained attention of focused attention) duurt, variëren van 10 tot 20 minuten. Veel wetenschappelijk bewijs is echter niet voorhanden. Dit komt o.a. door grote inter- en intra persoonlijke verschillen die voortkomen uit:
- Persoonlijke factoren: Hoe uitgerust ben ik? Hoe sterk ben ik geïnteresseerd door het onderwerp? Subjectieve ervaringen , emoties
- Omgevingsfactoren: lawaai, GSM, slecht opgebouwde vergadering, de ruimte zelf. Als een voordracht doorgaat in een museum met prachtige kunstwerken dan zal je meer afgeleid zijn. Als je aan het werk bent in een kantoor met zicht op het strand dan zal je aan de Vlaamse kust meer afgeleid zijn ’s zomers dan in de koude periode
- Het “aangebrachte of te verwerken” materiaal. Bij saaie taken verlies je makkelijker je aandacht, net zoals bij een onderwerp dat je niet interesseert of niet nodig hebt. Ook de manier van presenteren is belangrijk: stereotiepe, overladen slides zijn hier voorbeelden van, net als een ongestructureerde of gesimplificeerde uiteenzetting
- Het feit dat een persoon zijn gerichte aandacht opnieuw en zelfstandig kan opstarten, waardoor observatie van verlies aan aandacht moeilijk observeerbaar is.
Regelmatige pauzes zijn essentieel
Wat wel vaststaat is dat iedereen om de 20 minuten even zou moeten stoppen. De inhoud van een dergelijke pauze is echter niet altijd gelijk en hangt af van de context.
ROUTINEMATIGE JOBS
Iemand met een routinematige job doet er goed aan eventjes te stoppen, uit te rekken of rond het bureel te wandelen en gedurende minstens een halve minuut zover mogelijk te kijken (blik op oneindig).
COMPLEX, UITDAGEND WERK
Bij complex, uitdagend werk is een korte break van een paar minuten ideaal om meer geconcentreerd verder te werken. Voorwaarde is wel dat je tussendoor geen andere “taak” opneemt of je laat afleiden door een nieuw probleem. Ook hier is enige beweging samen en blik op oneindig een aanrader. “Strek, rek, tuur”
VERGADERINGEN
Ook tijdens vergaderingen zijn korte pauzes meer dan aangeraden.
- Ze bieden een oplossing voor de beperkte duurtijd van onze gerichte aandacht
- Regelmatige, korte pauzes laten de deelnemers toe om (tijdens de pauzes) te reflecteren, te consolideren en gerichte vragen voor te bereiden.
- Vaak weerhouden deelnemers zich ervan een vraag te stellen die enkel voor zijn/haar departement belangrijk is. Maar bij (verplichte) onderbrekingen om de 20 minuten is de kans groot dat je die persoon aanspreekt en dat je daaruit leert of dat er zelfs nieuwe ideeën en projecten uit ontstaan.
TRAININGEN VOOR VOLWASSENEN
Bij trainingen voor volwassenen zijn rustpauzes nog belangrijker. Iedereen leert uit wat hem/haar boeit of wat voor hem/haar belangrijk is. Dit verschilt van persoon tot persoon. Frequente, kort op elkaar volgende onderbrekingen zijn essentieel. Het laat alle deelnemers toe die dingen te vragen en te bespreken die voor hen relevant zijn.
“ Bij trainingen voor volwassenen zijn frequente, kort op elkaar volgende onderbrekingen essentieel.
Ook bij bureauwerk?
“Als ik goed op dreef ben, mag ik vooral niet onderbroken worden” klopt uiteraard. Maar je kan gerust een pauze nemen zonder dat je gestoord wordt. Even rechtstaan, een minuutje in de verte kijken en terug aan het werk. De concentratie vermindert zeker niet en je rug en je ogen zullen je dankbaar zijn.
Zo’n onderbreking hoeft geen 10 minuten te duren. Een minuut of twee volstaat ruimschoots.
Toepassing
Samengevat, regelmatige pauzes verhogen het rendement van alle medewerkers en deelnemers en zijn daarom cruciaal. Wij passen ze alvast steevast toe in onze dagdagelijkse werking én in alle opleidingen voor volwassenen die we organiseren.
Meer weten ?