Home › Leiderschap ›
Brainstorm risico’s
Brainstorming is een bekende, veelgebruikte techniek. Maar ken je ook het grootste gevaar ervan?
Brainstorming
Brainstorming is een alomgekende en veelgebruikte techniek die in elke organisatie aan bod komt. Samenzitten om tot nieuwe ideeën en/of oplossingen te komen, kunnen we alleen maar aanmoedigen. Maar hoe zorg je nu voor een maximale output van zo’n brainstormsessie? Want heel vaak wordt er nogal snel wat afgeluld. Woorden volgen elkaar in sneltempo op. Meestal houden ze wel verband met elkaar, maar hoe verder men doorstormt, hoe minder relevant de nieuw aangebrachte termen worden.
Daarnaast gebeurt het vaak dat steeds dezelfde mensen het woord nemen en “afwijkende” bijdragen overvleugelen met verschillende variaties op eenzelfde thema: dat van hen.
Wil je een brainstorming goed leiden? Zorg dan in de eerste plaats dat iedereen aan het woord komt. Er schuilt echter een ander (en groter) gevaar om de hoek bij brainstorming. Een permanent gevaar dat creativiteit en breed denken de mond snoert: associatie.
Voorbeeld
Vragen we in groep om willekeurige voornamen op te sommen, krijgen we: Jean, Gerard, Paul, Maurice en vul maar zelf aan. Waarschijnlijk heb je een jongensnaam gegeven. Gaven de personen die voor jou zaten in de groep een meisjesnaam, dan zou je daar waarschijnlijk op doorgeborduurd hebben.
Hetzelfde zou zich voordoen bij steden: Roeselare, Brugge, Oostende, Kortrijk… en we zitten nog altijd in West Vlaanderen. We blijven binnen provinciesteden indien de tweede en derde genoemde stad Aalst en Leuven was. Begin je met New York dan krijg je tien echte grootsteden voor je aan Antwerpen komt.
“ Associatief denken vernauwt de output van je brainstorming drastisch.
Niet het ideale middel…
Onze geest sluit graag aan bij hetgeen iemand van mijn groep zegt. Wij wijken niet graag af, onze geest is “lui” en we blijven dan ook in dezelfde categorie. Hierdoor is brainstorming an sich niet het ideale middel om op een volledige en brede manier een probleem aan te pakken.
Maar dat hoeft niet te betekenen dat je brainstorming helemaal overboord moet gooien. Integendeel. Want door een eenvoudige upgrade van je brainstormsessie kan je het gevaar van associatie vermijden. Hoe je dit precies doet, lees je in dit artikel.