Select Page

Het belang van eenvoud

Ons brein is erg complex. Toch verkiest het zonder meer erg eenvoudige boodschappen. Hoe je een boodschap opstelt die binnendringt in ons brein? Dat ontdek je hier.

→ Read: 5 min

door Koen De Brouwer   |   Laatste update: 09/04/2021

Het belang van eenvoud

Het brein van je klanten houdt van eenvoudig te begrijpen communicatie.

Hoe creëer je een breinvriendelijke boodschap?

Er bestaan gelukkig een paar basisregels. Wil je een boodschap met maximale impact? Hou je dan zeker aan de onderstaande principes.

Gebruik eenvoudig taalgebruik en hou het kort en bondig.

Begrijpt een 14-jarige je boodschap? Perfect! Ellenlange zinnen en complexe termen maken je boodschap moeilijker te begrijpen. Je denkt misschien dat je zo professioneel en kwaliteitsvol overkomt, maar eigenlijk wek je vooral frustratie op in de hoofden van je doelgroep.

 

Buttons op je website?

Zorg dat deze duidelijk stellen wat er gebeurt wanneer je er op klikt. Dit geldt des te meer wanneer je producten verkoopt op je webshop.

In het voorbeeld hieronder is “Toevoegen aan winkelmandje” bijvoorbeeld veel duidelijker dan “Bevestigen”. Deze laatste kan immers je klant het gevoel geven dat hij/zij door te klikken de aankoop onmiddellijk bevestigt. Wil je het nog duidelijker maken? Voeg dan een pictogram toe aan je button. Want dit maakt het nog eenvoudiger om de boodschap te begrijpen.

Gebruik een aangenaam en goed leesbaar lettertype

Een complex lettertype oogt misschien mooi, maar kan averechts werken. Het lettertype van de 1e zin hieronder is complex en daardoor moeilijk leesbaar. Dan scoort de 2e zin (met eenvoudig lettertype) een pak beter.

Deze zin zorgt ervoor dat je producten en diensten gemakkelijker verkocht worden.
Deze zin zorgt ervoor dat je producten en diensten gemakkelijker verkocht worden.

Zorg voor ademruimte

Zet niet alles dicht op elkaar. Op elkaar gepakte tekst en visuals zijn zodanig moeilijk te verwerken dat ons brein de meestal links laat liggen. Zorg dat je communicatie rust uitstraalt.
In het voorbeeld hieronder wordt dezelfde zin 11 keer herhaald. De zin in het midden valt niet alleen op, ze is ook veruit het eenvoudigste te begrijpen, ondanks het feit dat de lettergrootte een pak kleiner is dan de andere zinnen. Waarom? De ademruimte errond doet wonderen!

Werk visueel

Gebruik foto’s, visuals, pictogrammen, infographics, enz. Ons brein verwerkt visuele informatie veel sneller en eenvoudiger dan tekst.
De onderstaande advertenties van Fanta tonen duidelijk aan dat een visual veel krachtiger is en beter werkt dan tekst. Wij kennen alvast weinig mensen die dorst krijgen van veel tekst!

Ons brein verwerkt visuele informatie veel sneller en eenvoudiger dan tekst.

Maak gebruik van metaforen

Al eens aan metaforen gedacht in je communicatie? Ons brein vindt het immers kinderspel om die te begrijpen.
LandRover speelde dit erg knap uit in onderstaande advertentie.

Is jouw communicatie eenvoudig te begrijpen?

Bij BDDB bouwen en implementeren we marketingstrategieën met eenvoud in gedachten. Om raak te schieten, moet je immers zeker zijn dat je boodschap goed begrepen wordt.

Benieuwd hoe we dat ook voor jouw bedrijf kunnen doen?

Over Koen De Brouwer

Koen is al zijn hele leven lang gepassioneerd door hoe ons brein ons beïnvloedt en gelooft rotsvast in de combinatie van praktijkervaring met wat de wetenschap ons leert.
Hij licht hier graag een tip van de sluier op.

koen@bddb.be
0484 75 79 74